My Daily Fashion Dosis

LIFESTYLE // 3 REDENEN WAAROM JE MOET STEMMEN MET DE WATERSCHAPVERKIEZINGEN 20 MAART

Carmenl 15 maart 2019 lifestyle Geen reacties

We mogen weer stemmen! 20 maart mogen we weer naar de stembus voor de waterschapverkiezingen. Stemmen klinkt altijd leuk, je mag JOUW stem uitbrengen en je mening laten horen. Maar waar stem je eigenlijk op bij de waterschapverkiezingen en waarom zou je eigenlijk stemmen?

Eigenlijk hebben wij Nederlands allemaal wel iets met water. We wonen bij het water, genieten van water als we zomers in een bootje door de grachten varen of lekker aan de oever zitten. We hebben bijna elk moment van de dag wel iets met water te maken. We hebben water nodig om te douchen, af te wassen en door te spoelen en ga zo maar door. Daarnaast is er water nodig om de bomen te laten groeien en oogsten te laten slagen. Wat moeten we zonder water?

Het is bijna zo van zelfsprekend dat het er is, dat je bijna vergeet hoe belangrijk het is! De waterschappen beheren al het water in ons land en hoe ze dat gaan doen dat bepaal jij! Jij hebt de mogelijkheid om mee te stemmen over hoe het water wordt beheert. Ik hoor je denken; Het is me al iets duidelijker… en ja! ik heb zeker iets met water, maar waarom en waarop moet ik nu precies stemmen? Om het allemaal wat duidelijker te maken geef ik je 3 goede redenen om je op weg te helpen en maak ik je duidelijk waarom het belangrijk is om 20 maart onze stem uit te brengen.

waterschapsverkiezingen blog 4 650

Reden 1: Droge voeten
We merken het allemaal, het klimaat verandert. Soms is dit voor ons als zonaanbidders erg positief, Zoals afgelopen zomer toen de zon zich de hele zomer liet zien, het heerlijk warm was en we super lang van het mooie droge weer hebben mogen genieten. Soms is het weer ook wat minder leuk zoals alle regenbuien die we de afgelopen weken hebben gehad. We staan niet altijd stil bij de klimaatsverandering. Is zon heerlijke lange warme zomer eigenlijk wel zo positief? Voor mij kon de zomer niet lang genoeg duren, je hoorde mij niet klagen! Echter voor bijvoorbeeld de boeren was het minder.

Een lange periode van droogte betekent droge weilanden en een slechte oogst. Ook voor het waterschap was er werk aan de winkel. Het peil van het oppervlakte water moet worden bewaakt. Er moet meer water komen voor de boeren, maar ook in de grachten, sloten en rivieren. Als het niet regent is er ook geen water, en als het waterschap het waterpeil niet in de gaten houdt komen de grachten, sloten en meren droog te liggen. Waardoor wij niet meer een frisse duik kunnen nemen of met een wijntje op de boot kunnen chillen en kunnen genieten van al het mooie water om ons heen. Yup! Daar had je nog niet overnagedacht he?! Toen je lekker in de zon op je bootje zat slurpend aan een glas wijn? 


waterschapsverkiezingen blog 5 650
Een te lange periode van droogte is niet goed voor het waterpeil maar te veel regen in een korte periode ook niet. Als er teveel regen valt in een korte periode moet het water ergens naartoe. Het waterschap zorgt ervoor dat het overtollige water in wateropbergingen komt zoals sloten, parkeerplaatsen en weilanden die onder water mogen lopen. Tevens heeft elke waterschap een aantal bezoemsgemalen die ervoor zorgen dat het water op het juiste peil blijft zodat we overstromingen kunnen voorkomen en we dus onze voetjes droog houden! Dit is het bezoemsgemaal in Spaarndam en deze zorgt ervoor dat ik in Haarlem mijn voetjes het hele jaar droog hou.

Door de klimaatsverandering moeten we kijken naar de toekomst en voorkomen dat er eventuele overstromingen in ons land plaatsvinden. Bizar eigenlijk wat een klimaatsverandering allemaal voor een gevolgen heeft. We denken er soms niet bij na, maar dat maakt het niet minder belangrijk. We willen allemaal onze voetjes droog houden toch? Beslis daarom 20 maart mee hoe het water in jouw regio wordt beheert zodat jouw voetjes ten alle tijden droog blijven.


waterschapsverkiezingen blog 1 650

Reden 2: Lekker plonzen
Als fulltime plezierdobberaar, dobber ik graag in de zomer op een bootje of een een opblaasflamingo over het water in Nederland. Zoals ik net al heb genoemd houdt het waterschap het water op peil zodat wij de hele zomeren lekker kunnen doordobberen. Daarnaast houdt het waterschap zich bezig met het zuiveren van het afvalwater en geven ze schoon water terug aan de natuur. Ze meten in de zomer de waterkwaliteit van zwemlocaties zodat jij lekker vanuit je bootje met je gezin of vrienden het water in kan plonzen! Zonder bang te hoeven zijn voor blauwalg of botulisme. Recreatie op het water neemt elk jaar toe, of je nou van vissen, kanoen, suppen, of kiten houdt ga 20 maart naar de stembus en zorg dat jij lekker en onbezorgd overal ervan kan genieten en lekker in het water kan plonzen.


waterschapsverkiezingen blog 6 650

Reden 3: Leven als een vis in het water
Onbezorgd leven met schoonwater en een en gezonde natuur met dieren en platen om je heen. Dat klinkt voor mij als leven als een vis in het water! Ik vind het erg belangrijk dat we blijven zorgen voor de natuur en de dieren om ons heen. De waterschappen dragen al bij door het zuiveren van het afval water en schoon water terug te geven aan de natuur. Daarbij houden de waterschappen de kwaliteit van het water in de gaten door het afnemen van monsters. Maar dit is niet het enige. Ook leggen ze natuurvriendelijke oevers aan waar allerlei soorten vogels en vissen prettig kunnen leven en paren. Alle waterschappen bepalen zelf hoeveel zich voor de natuur inzetten. Hoe belangrijk vind jij dat de natuur in stand wordt gehouden? Kijk wat er in jouw regio gedaan kan worden en breng je stem uit op wat jij belangrijk vindt.


waterschapsverkiezingen blog 3 650

Genoeg redenen om te gaan stemmen dus! Wie wil er nou geen droge voeten houden, lekker onbezorgd in het water kunnen plonzen en als een vis in het water leven met een schone natuur en gezonde diertjes?

Ik wil je daarom oproepen om net als ik woensdag 20 maart je stem uit te brengen en mee te beslissen over de actuele projecten van het waterschap in jouw buurt. Weet je nog niet waarop en op wie je wilt stemmen? Of wil je je verdiepen in alle andere verkiezingsonderwerpen.
Check de website van de waterschapsverkiezingen en doe de test. Tot 20 maart bij de stembus!! ;-)

 

-

Deze blog is gemaakt in samenwerking en met dank aan het hoogheemraadschap van Rijnland

Leave A Response